Celiakie
Celiakie (celiakální sprue
nebo také glutenová enteropatie) se řadí k onemocněním chronickým. Jedná se o onemocnění sliznice tenkého střeva. Zásadním jevem celiakie je nesnášenlivost
lepku (gluten). Lepek je bílkovina, kterou obsahuje mnoho druhů obilí. Trávící soustava takto postiženého člověka není schopna strávit potraviny obsahují
gluten. Pokud lidé s tímto onemocněním zkonzumují potravinu obsahující lepek, sliznice tenkého střeva se zanítí a vzniká destrukce epitelových buněk střeva.
Živiny zůstávají ve střevě nestrávené. Touto nemocí jsou pacienti postiženi celý život. V současné době se prakticky nedá léčit. Jedinou možností léčby
celiakie je důsledné dodržování bezlepkové diety.
Příznaky celiakie
Klasickým symptomem je opakovaný průjem, únava,
bolesti kostí, kloubů, břicha. Někteří pacienti pociťují slabost, anémii a nebo
křeče. Postižené děti nemívají chuť k jídlu, což vede k omezení růstu. Často zvrací a proto také nepřibírají na váze. Děti s celiakií se vyznačují tenkými
končetinami a nafouklým bříškem.
Příčiny onemocnění celiakie
Závažnou příčinu naznačuje zejména rodinné hromadění u příbuzných, zvláště pak u jednovaječných dvojčat. V současné době
nejsou příčiny tohoto onemocnění velmi objasněné. Vědecké výzkumy se důkladně zaměřují např. na genetické znaky a na infekce, jako možné doprovodné
jevy.
Jak se léčí Celiakie potravinovými doplňky
Řešením je doživotní bezlepková dieta. Střevo se tak zahojí a riziko dlouhodobých komplikací se snižuje. Ze stravy je třeba vyloučit především
všechny druhy obilí (pšenice, ječmen, žito). Jako náhrada těchto obilovin může posloužit proso, kukuřice, rýže, laskavec, pohanka, sojové boby nebo kaštany.
Dále pak se nemusíte obávat ovoce, zeleniny, masa, ryb, vajec, mléka nebo třeba mléčných produktů.
Kdy navštívit lékaře s celiakie
Pokud se celiakie neléčí, může dojít k rozvinutí tzv.
NHL (agresivní rakovina lymfatických žláz) a také se zvyšuje pravděpodobnost propuknutí rakoviny střeva. Celiakie bývá rozpoznatelná už u půlročních dětí,
které mají problém přejít na stravu obsahující gluten.
Doplňující informace k celiakie
Dříve znamenala bezlepková dieta velký problém v souvislosti s nákupem vhodné stravy.
Existovalo jen pár speciálních obchodů zabývajících se zdravou výživou. V současnosti už je situace o poznání lepší. Bezlepkové potraviny jsou v dnešní době
velmi rozšířené, ovšem jsou také poměrně nákladné, což pro celiatiky představuje velkou zátěž.
Zdroj: Článek "Celiakie"
pro server Beltina.cz zkomponovala Ivetka
Celiakie - diskuze