Zdraví v ovocí a zelenině
Měli bychom jíst hodně ovoce a hodně zeleniny? Každý říká jak je to zdravé. Je to ale skutečně tak? Nemyslím, že to zas bude tak jednoduché. Nejspíš bude potřeba se nad tím zamyslet. Alespoň trošku. Zdraví netkví v tom, že si za každým jídlem dáme mrkev nebo hrušku, jako na školským oběde. Bude to trochu složitější.
Podívejme se na to pečlivě. Co je u výběru zeleniny a ovoce a jeho následním konzumovaní důležité a na čem záleží? Co musí být splněno, aby to bylo pro naše tělo co nejzdravější a nejvhodnější? Máme pro vás pár zásadních tipů, které se oplatí dobré dodržovat, aby vámi kupovaná a konzumovaná zelenina a ovoce byli jako magnet pro vaše zdraví.
- Sezónní výběr
Podle čínské medicíny (a nejenom) je pro nás nejlepší konzumovat proste to, co nám roste pod nosem v daní době v jaké se nacházíme. Jahody v létě, jablka na podzim, atd. Respektive to, co nám může vydržet ve sklepe. Jablka je dobré jíst celou zimu, etc. Po letech modernizací se dostáváme zpátky k tomu, že to, jak to vymyslela příroda bylo nejlepší.
- Lokálne suroviny
Když suroviny pochází z lokálních zdrojů je to ještě lepší. Jistě je fajn dát si exotické mango, ale pro náš organizmus je lepší nechat to na výjimečné zážitky, nejlíp v krajině odkud pochází.
- Přírodně, bez chemických postreků
Nemusí se to jmenovat Bio. Je však skutečně důležité aby ovoce a zelenina, které konzumujeme, rostlo bez chemikálií a škodlivých pesticid. Když je škodlivý pro skůdci proč by nebyl závadný pro nás? Zamysleli jste se někdy nad tím?
- Co a kdy jíst
Zeleninu si můžete dopřávat po celý den, u zeleniny a ovoce však platí pár doporučení. Je dobré konzumovat je dopoledne pro vysoké množství sacharidů, které by se mohli změnit na přebytečné kila navíc.