Granola – jak si ji vyrobit doma?
Vlastní příprava granoly nevyžaduje rozsáhlé kulinářské dovednosti. K výrobě tohoto produktu můžete použít jakékoli sušené ovoce, cereálie nebo dokonce hořkou čokoládu. Domácí granola je mnohem lepší než granola z obchodu, protože neobsahuje žádná sladidla. Jak si ho vyrobit doma?V tomto článku najdete:
- Co je to granola a jak se vyrábí?
- Je granola zdravá?
- Recepty na domácí granolu
Co je granola a jak se vyrábí?
Granola je produkt se strukturou připomínající müsli. Skládá se především z různých snídaňových cereálií, sušeného ovoce, ořechů, sladidel (např. med, erythritol nebo xylitol) a tuku, díky kterému je granola křupavá.
Granolu jako potravinářský produkt vytvořil James Caleb Jackson v roce 1864. Podobný recept vyvinul téměř ve stejnou dobu John Harvey Kellogg, který také vytvořil ovesné vločky.
Je granola zdravá?
Samozřejmě! Obsahuje různé obilné vločky, sušené ovoce a ořechy, díky čemuž je skvělým zdrojem vlákniny. Působí blahodárně na trávicí systém. Zvyšuje pocit sytosti a snižuje riziko zácpy. Pomáhá snižovat krevní tlak a tím snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Nutriční hodnota granoly závisí na druhu použitých obilovin, sušeného ovoce a sladidel. Proto může být zdrojem komplexních sacharidů včetně cukrů. Pokud granola obsahuje semena a ořechy, je tento produkt skvělým zdrojem tuků, včetně esenciálních mastných kyselin. Cereální produkty obsahují vitamíny skupiny B, které podporují činnost nervové soustavy. Mezi sušené ovoce patří: datle, meruňky a rozinky dodají tělu vitamín E a kyselinu galovou – mají protizánětlivé vlastnosti. Granola také obsahuje mnoho cenných minerálů, jako je vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek a selen.
Navzdory svým zdraví prospěšným vlastnostem má granola vysoký obsah kalorií. Často obsahuje hlavně tuky a cukry, takže při nadměrné konzumaci může vést k přibývání na váze. Může také způsobit mnoho onemocnění, například cukrovku 2. typu nebo kardiovaskulární onemocnění.
Pokud kupujete hotovou granolu, musíte věnovat pozornost jejím ingrediencím. Velmi často výrobci do tohoto produktu přidávají cukr nebo jiná sladidla, např. maltodextrin nebo glukózo-fruktózový sirup.
Recepty na domácí granolu
Domácí granola je chutná a zdravá. Pokud chcete, můžete ingredience domácí granoly libovolně obměňovat.
Klasická granola
Klasická granola funguje dobře jako ranní jídlo, například s jogurtem nebo mlékem, nebo jako samostatná svačina.
Ingredience:
- 200 g banán
- 2 lžíce chia nebo lněných semínek
- 2 lžíce arašídového másla
- 170 g ovesných vloček
- 100 g mandlí nebo jiných ořechů
- 80 g erythritolu nebo xylitolu
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky kardamomu
- ¼ lžičky jedlé sody
- špetka mořské soli
Způsob přípravy:
- Troubu předehřejte na 130 °C s horkovzdušnou vodou nebo na 150 °C bez horkovzdušné trouby. Plech vyložte pečicím papírem.
- Banán omyjeme, oloupeme a rozmixujeme.
- Namelte lněné semínko.
- Rozdrťte ořechy.
- Ve velké míse smíchejte dužinu z banánu, arašídové máslo a mleté lněné semínko. Odstavte na 10 minut. Přidejte zbývající ingredience. Směs.
- Směs rozetřeme na plech a jemně rozválíme. Pečte asi 40 minut. Po uplynutí této doby jemně nalámejte na kousky.
Keto granola
Keto granola je lahodná a neobsahuje zbytečný cukr. Ve 100 g tohoto produktu je pouze 3,5 g čistých sacharidů. Ingredience si samozřejmě můžete libovolně upravovat, díky čemuž získáte chutný výsledný produkt. Pokud máte rádi sladkou granolu, přidejte 80 g erythritolu nebo xylitolu.
Ingredience:
Způsob přípravy:
- Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Do misky z kuchyňského robotu dejte všechny ořechy a 30 g dýňových semínek. Míchejte, dokud nejsou ořechy nasekané najemno.
- Ořechovou směs přendejte do misky. Přidejte zbytek suchých ingrediencí.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte je k suchým surovinám. Směs.
- Směs rozetřeme na plech a jemně rozválíme.
- Pečte asi 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Granolu nalámejte na kousky.
Granola bez cukru
Granola bez cukru je perfektní svačina pro každého, kdo se chce starat o svou váhu nebo nemůže jíst cukr. Podává se s přírodním jogurtem a je perfektní jako snídaně.
Ingredience:
Způsob přípravy:
- Troubu předehřejte na 110°C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Ořechy nakrájíme na menší kousky.
- Do velké mísy přidejte ovesné vločky, ořechy a kokosové vločky.
- Rozpusťte kokosový olej a nechte vychladnout.
- Vejce rozklepneme do mísy. Jemně vmícháme do ořechové směsi.
- Pečte v předehřáté troubě 60 minut nebo do křupava.
Granola je výživná a sytá svačina, kterou lze jíst kdykoli během dne. Obsahuje mnoho živin cenných pro zdraví, jako jsou vitamíny a stopové prvky. V obchodech si můžete koupit granolu, která obsahuje spoustu různých sladidel. Mnohem zdravějším a levnějším řešením je proto připravit si granolu sami.