Milujete sushi? A znáte základní druhy japonského pokrmu?
Sushi je dnes velmi oblíbený pokrm, který vyhledáváme s velkou oblibou. Dokonce také využíváme rozvoz sushi z mnoha sushi barů nebo sushi restaurací, které sídlí v našem blízkém okolí. Sushi je typický japonský pokrm, za kterým se lidé dokonce sjíždí i do dalekého Japonska. Je to pro mnoho lidí důvod, proč se do Japonska vydat. Pokud patříte k milovníkům tohoto jídla, určitě dokážete vyjmenovat alespoň některé druhy japonského pokrmu. Pokud ne, přinášíme vám základní druhy sushi, které stojí za vyzkoušení.
Pokud jste nevyrůstali v Japonsku nebo jste si sushi zamilovali nedávno, možná nedokážete základní druhy sushi vyjmenovat. Ohromte však své přátele tím, kolik toho o sushi víte, a vyjmenujte alespoň níže uvedené základní druhy.
Maki
K základním druhům sushi patří rozhodně maki. V japonštině znamená slovo “maki” rolku nebo něco srolovaného. Maki je tedy rolka, která se nejčastěji plní rýží, rybou a zeleninou, následně je obalená v mořské řase.
Maki se připravuje v mnoha podobách a v mnoha různých variantách. Setkat se můžete třeba s uramaki nebo s futomaki.
Nigiri
Nigiri je další sushi klasikou. Jedná se o rýžový váleček, na který se vkusně naaranžuje kousek syrové ryby nebo kousek zeleniny (může se nahoru dát i vaječná omeleta). Nigiri mají v oblibě hlavně ti, kteří si chtějí vychutnat plnou chuť suroviny, jež se pokládá na rýžový váleček.
Rolls
I když se jedná spíše o západní výtvor, dostal se s pompou také do Japonska. K nejznámějším rolls patří California roll, která je plněná okurkou, avokádem, také krabí tyčinkou, majonézou a rýží, jež je obalená v sezamu. Samozřejmě existuje daleko více alternativ a podob tohoto druhu sushi. Do takzvaných Philadelphia roll se přidává třeba oblíbený krémový sýr, který obvykle v Česku používáme do dezertů jménem cheesecake.