Pálení žáhy
Pálení žáhy je známé jako překyselení nebo gastroezofageální reflex. Může být vyvoláno přejedením nebo velkým tlakem na břicho, často se projevuje při obezitě nebo v těhotenství. Může se také projevit po kořeněných, kyselých nebo tučných jídlech, také po alkoholu. Příčinou mohou být také některé léky, například Acylpyrin, Aspirin, Ibuprofen a některá antibiotika.
Příznaky
Mezi hlavní příznaky tohoto onemocnění patří tlak a pálení za hrudní kostí, bolest vystřelující až do oblasti krku a čelisti, pocit „bolestivého hladu,“ pocit kyselosti nebo hořkosti v ústech a také pocity na zvracení. Pálení žáhy je hlavním příznakem překyselení žaludku, které se projevuje nadýmáním, plynatostí, pocity na zvracení, říháním, záněty žaludeční sliznice, vředy a bolestmi v oblasti žaludku.
Příčiny onemocnění
Ve většině případů je pálení žáhy způsobeno zpětným vtékáním žaludečních kyselin do jícnu. To se děje z důvodu nesprávně fungujícího svěrače mezi jícnem a žaludkem. Součástí žaludečních šťáv je totiž žíravina kyselina chlorovodíková, proti které nemá jícen, na rozdíl od žaludku, ochranu. Pronikání kyselého obsahu ze žaludku do jícnu bývá tedy často příčinou velké bolesti. Všeobecnou příčinou jsou většinou chyby ve stravování. Pálení žáhy není dobré podceňovat, protože díky naleptávání sliznice jícnu dochází k jeho zánětu, ze kterého se později může vyvinout i rakovina.
Jak se léčí Pálení žáhy potravinovými doplňky
Lékař vás seznámí s preventivními opatřeními, a pokud bude předepisovat léky, můžete dostat například antacida, která snižují kyselost obsahu žaludku, také tzv. protivředová léčiva na snížení tvorby žaludečních kyselin.
Vhodné potravinové doplňky při
Dle celostní medicíny se funkce svěrače mezi jícnem a žaludkem zhoršuje nadměrnou konzumací nevhodných potravin, a to především mastných, smažených a kořeněných jídel, alkoholu, kávy aj. Důležité je neutralizovat žaludeční kyselinu a podpořit činnost a funkci trávicího traktu pomocí vojtěšky. A zabezpečit pitný režim vhodnými bylinnými čaji. Vyzkoušejte například zázvorový čaj, neboť zázvor kyselinu absorbuje a zklidňuje podráždění nervových zakončení v žaludku i jícnu. Vhodné jsou také hořké byliny, například pelyněk ve formě kapslí či tekutého extraktu užívané před jídlem. Další přírodní metodou na potlačení tohoto problému je jablečný ocet. Smíchejte polévkovou lžíci octa s půl sklenicí vody a popíjejte po malých doušcích během jídla.
Kdy navštívit lékaře s
Pokud pálení žáhy doprovází jeden z níže uvedených příznaků, vyhledejte okamžitě lékaře: ztížené polykání či bolest při polykání, zvratky zbarvené krví, stolice černá nebo s příměsí krve, dušnost, závratě, bolest směřující do krku a ramene. Pokud vás pálí žáha 2x až 3x týdně po dobu více než 4 týdnů a pálení žáhy je více bolestivé před jídlem, může jít o žaludeční vředy.
Doporučení týkající se
Vyhýbejte se mastným, smaženým, kořeněným jídlům a sladkostem, také celkově jezte spíše menší porce, neboť návrat kyselých žaludečních šťáv zpět do jícnu může být způsoben přeplněním zažívacího traktu.
Přestože vám překyselení působí velkou bolest, snažte se vydržet ve zpřímené poloze, která brání odtoku žaludečních šťáv do jícnu. K tvorbě přespříliš velkého množství žaludeční kyseliny také negativně přispívá tabákový kouř a stres.
Zdroj: publikace Domácí lékař z angl. překladu Doctors Book of Home Remedies, empatia.inshop.cz , Domácí lékař, přeložila Z. Jungwirthová a Radka Krejčová, http://www.symptomy.cz
Pálení žáhy - diskuze