Pampeliška - Smetanka lékařská
(Taraxacum
officinale)
Pampeliška, dříve také nazývaná smetánka lékařská, je úporný a
hojný plevel. V některých zemích se však pěstuje komerčně. Listy a kořeny pampelišky jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Pampeliška obsahuje aktivní
složky, které jsou zvláště užitečné v léčení zažívacích a jaterních poruch.
Pampeliška roste divoce ve většině oblastí světa, v některých
zemích Evropy se pěstuje pro léčebné účely i jako zelenina na salát. Je blízce příbuzná s čekankou a může vyrůst až do výše 30 cm. Pampeliška má
lopatkovité listy, které jsou lesklé, hladké, s hrubými pilovytými zářezy. Jediný žlutý květ kvete celou vegetační dobu a otvírá se s rozedněním, při
soumraku nebo deštném počasí se zavírá. (V některých krajích proto slouží k předpovídání deště). Když pampeliška dozrává, vytvoří květ, kouli sestavenou z
ochmýřených nažek, které se ve větru rozletí na všechny strany. Potravinové doplňky obvykle obsahují kořen (který je kuželovitý a chutná nasládle) nebo
listy. Léčivé účinky však má celá pampeliška i s květem.
Nejčastější uplatnění pampelišky
Kořen pampelišky posiluje funkci jater, je vhodný při léčení hepatitidy a žloutenky.
Pampeliška podporuje trávení, tím že stimuluje uvolňování žluče z jater a žlučníku, může pomáhat při prevenci žlučových kamenů. Pomáhá snižovat převahu
estrogenů při endometrióze a tlumí bolesti prsou při menstruaci. Listy pampelišky pomáhají snižovat retenci tekutin.
Pampeliška - Smetanka lékařská - působení a účinky
Léčitelé již dlouho předepisují
pampeliškový kořen při jaterních a trávicích potížích a listy pampelišky při retenci tekutin. Různé aktivní složky pampelišky zvyšují výkonnost jater a
ledvin, takže lze pampelišku použít při celé řadě obtíží, kde je nutné odstranit z těla určité toxické látky.
Pampeliška a její hlavní příznivé
účinky: studie zabývající se účinkem pampelišky na játra prokázaly, že pampeliška zvyšuje tvorbu a sekreci žluče (podpora trávení). Tím pomáhá při léčení
žloutenky, žlučových kamenů a zánětu jater. Listy pampelišky mají silný močopudný účinek, který bývá přičítán obsahu draslíku – přírodnímu diuretiku.
Pampeliška je někdy také obsažena ve směsích s jinými potravinovými doplňky, které posilují jaterní funkci, jako je ostropestřec, černá ředkev, řepný list,
inozitol, metionin, cholin aj. Takovéto směsi se většinou prodávají jako jaterní (nebo lipotropní) léčiva v některých lékárnách a obchodech se zdravou
výživou.
Schopnost pampelišky zlepšovat funkci jater znamená, že kořen pampelišky (v kombinaci s dalšími látkami posilujícími játra) může být účinný
při zmírňování příznaků z nadbytku estrogenů, jako jsou bolesti prsou při menstruaci a endometrióza. Zvyšováním schopnosti jater odstraňovat z těla nadbytek
estrogenů přispívá pampeliškový kořen také k obnovení zdravé hormonální rovnováhy u žen s těmito poruchami.
Pampeliška a další příznivé
účinky: Pampeliškový kořen působí jako mírné projímadlo, takže čaj z něj je nedrastickým prostředkem proti zácpě. Také zvyšuje chopnost organismu
vstřebávat železo z potravy i z doplňků, a může proto pomáhat v některých případech chudokrevnosti. Podle nedávné výzkumů může mít pampeliška svou
cenu i v léčbě rakoviny. V Japonsku je patentován sušený výtažek z pampeliškového kořene jako protinádorový prostředek a Číňané používají pampeliškový
výtažek k léčení karcinomu prsu. (Tento účinek dokazují některé pokusy konané na zvířatech.) K určení objektivní účinnosti pampelišky na určité nádory u lidí
ja zapotřebí ještě mnoha dalších vědeckých prací.
Dále bylo zjištěno, že pampeliška může snižovat hladinu krevního cukru u zvířat, což
znamená, že by mohla pampeliška hrát určitou roli při léčení cukrovky. Pro svůj močopudný účinek je pampeliška vhodná k léčbě retence vody a
nadýmání.
Jak pampelišku užívat
- Pampeliška a její dávkování: K posílení jaterní funkce při hepatitidě, žlučových kamenech a endometrióze: užívejte 500 mg
výtažku kořene pampelišky v prášku dvakrát denně. Toto množství také bývá obsaženo v některých jaterních směsích. Je také možné užívat třikrát denně 1 až 2
lžičky výtažku. Při zácpě: Pijte 1 šálek čaje z pampeliškové šťávy nebo tinktury s polovinou sklenky vody vždy ráno a večer. Při retenci vody: jeden šálek
čaje z pampeliškových listů třikrát denně.
- Pampeliška – návod k užívání: Pijte čerstvou pampeliškovou šťávu nebo tekutý výtažek s vodou.
Tobolky a tablety obsahují výtažek z kořene pampelišky a lze je užívat s jídlem i nalačno. Nepříznivé účinky v těhotenství nebo u kojících žen nebyly
prokázány.
Pampeliška - Smetanka lékařská - fakta a rady
- Na pampeliškový čaj je nejlépe
použít sušený sekaný kořen nebo listy. Šálkem velmi horké vody přelijte 1 až 2 lžičky léčivky a nechte asi 15 minut stát. Čaj z pampelišky může být také
namíchán s jinými léčivkami, například s lékořicí, a oslazen medem.
- Pampeliška je také zdravá potravina. Listy i květy jsou chutné dušené
jako špenát, syrové nahořkle listy přidáváme do salátů. Z listů pampelišky lze extrahovat šťávu, kořeny je možno upéci a použít k přípravě nápoje, který
nahradí kávu (bez stimulujícího účinku kofeinu).
Vedlejší účinky pampelišky
Pampeliška nevyvolává žádné závažnější vedlejší účinky, pouze při předávkování (velké dávky) pampelišky mohou nastat kožní
vyrážky, žaludeční nevolnosti nebo průjem. Pokud k tomu doje přerušte ihned užívání a poraďte se s lékařem.
Při používaní pampelišky pozor na
Pampeliška se nesmí užívat při akutním záchvatu při žlučových kamenech. V takovém
případě je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků z pampelišky se svým
lékařem.
Pampeliška - Smetanka lékařská - diskuze
Ostatní bylinky: