Kardamom pravý
(Elettaria cardamomum)
Kardamom je prastaré koření, které se užívalo už ve starém Egyptě, bylo známé i Řekům a Římanům. Do Evropy se dostalo cestami
karavan. Po šafránu a vanilce je třetím nejdražším kořením. Nejvíce se oužívá v Indii a na Středním východě. V Německu, Rusku a Skandinávii se používá do
moučníků a pečiva. Ve Francii a Spojených státech se používají silice v parfumerii.
Kardamom pravý roste na indickém pobřeží, na Srí Lance, v Mexiku a
najdete ho i v guatemale. Řadí se do čeledi zázvorovitých. Kiardamom je vysoký keř, který má dlouhé kopinaté listy a krátké hrozny květů. Plody jsou malé
zelené tobolky, uvnitř kterých je až 20 semínke. Seminká se musí sklízet ručně. Tobolky jsou zelené, ale mohou i zbělet. Hnědé tobolky pocházejí ze stromu
jiného rodu.
Nejčastější uplatnění kardamomu pravého
Využívá se oddenek, plody a semena, případně éterický olej z nich připravovaný. Tobolky jsou ceněným kořením, které se prodává zelené, bělené
nebo sušené na slunci. Mleté koření se nazývá kardamom, které je také jednou složkou indického karí. Semena jsou též význačnou složkou indického garam
masala, arabského baharatu, etiopského berbere, piafu a řady sladkých jídel. Beduíni s ním ochucují kávu, Dánové bábovky, také se žvýká se pro osvěžení
dechu, zejména v jihovýchodní Asii, kde se přidává k betelovým listům. Semena podporují trávení, stimulují organismus, oddenek zahání únavu a horečku.
Přidává se jak do sladkých jídel a likérů, tak i do uzenin.
Kardamom pravý - diskuze
Ostatní bylinky: