Čajovník čínský
(Camellia, Thea sinensis)
Čínský čaj (Camellia, Thea sinensis) je v Číně důvěrně známým nápojem. U nás jsme možná zapomněli, jak silné a léčivé vlastnosti může mít výluh připravený z Čajovníku čínského. Z téhož druhu se vyrábí tři druhy čaje: zelený, černý a speciální oolong. Studie provedené na Dálném Východě poukazují na snížení rizika vzniku karcinomu žaludku.
Zelený čaj/oolong mají oproti černému čaji chladivé účinky. Oba poté mají společnými znaky hořkosladkou chuť a vysušující účinky.
Nejčastější uplatnění čajovníku
Využívají se mladé listy s čerstvými listovými pupeny. Mohou se pražit na pánvi, stáčet nebo sušit. Čaje se pak připravují buď částečnou nebo úplnou fermentací, záleží na jeho druhu.
Zelený čaj je zdrojem fluoridu, snižuje tedy výskyt zubního kazu. Je účinný proti rakovině žaludku a kůže, praktický při poštípaní hmyzem a při zástavě krvácení. Zvyšuje imunitu.
Oolong snižuje hladinu cholesterolu po pozření tučných jídel, koriguje vysoký krevní tlak a omezuje riziko nemocí tepen.
Černý čaj je vhodným prostředkem k zástavě průjmů (vysoký obsah taninů).
Čajovník čínský - působení a účinky
Má stimulační, antibakteriální a diuretické účinky. Funguje jako adstringens. Zelený čaj působí proti nádorům.
Jak čajovník užívat
Ze zeleného čaje lze připravit nálev, zábal i obklad. Nálev pijte po jídle, omezuje tvorbu zubního kazu. Zábal se přikládá na postižené místo po štípnutí hmyzem - snižuje svědění a zánět. Pokud rána krvácí je lepší přiložit obklad.
Oolong se připravuje jako nálev. Po jídle snižuje hladinu cholesterolu.
Černý čaj a jeho využití je podobné jako u zeleného čaje (nálev, zábal, omývání). Liší se jen svými účinky - nálev slouží proti průjmu, kocovině, otravě jídlem, úplavici,..
Připravuje se z něj zábal na unavené oči. Slabý odvar se používá na popáleniny od slunce.
Čajovník čínský - fakta a rady
Omezit příjem čaje by měly zvláště těhotné ženy a kojící matky, také lidé s onemocněním srdce (arytmie).
Vedlejší účinky čajovníku
Čaj s alkaloidy typu kofeinu užívejte maximálně ve dvou šálcích denně. Vede ke zvýšení tepové frekvence.
Při používaní čajovníku pozor na
Hořká chuť čaje stimuluje produkci kyselých šťáv, vyvarovat se zvýšené spotřebě musí také lidé se žaludečními vředy.
Čajovník čínský - diskuze
Ostatní bylinky: