Cholesterol
Vysoký cholesterol v krvi zvyšuje riziko srdečního infarktu a pravděpodobně i mrtvice. Změna stravovacích návyků,
vitaminy C a E a některé rostlinné látky pomáhají udržet příznivou hladinu cholesterolu a tím snížit uvedená rizika.
Cholesterol je
látka podobná tuku, která je trvale obsažená v krvi. Organismus potřebuje určité množství cholesterolu k udržování buněčných membrán a zachování dalších
životních funkcí, ale vysoký cholesterol vede k ucpávání cév, které může být příčinou srdeční a mozkové příhody. Cholesterol se v krvi
přenáší dvěma typy bílkovin: lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), které transportují tři čtvrtiny cholesterolu, a lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL).
Měří se jednak celkový cholesterol a odděleně pak se měří "škodlivý" LDL cholesterol a "prospěšný" HDL cholesterol.
Vysoké hodnoty LDL a celkového cholesterolu zvyšují riziko cévních příhod, stejně jako příliš nízká hodnota HDL (pod 0,9 milimolů na litr) Lékaři doporučují
udržovat hladinu celkového cholesterolu nižší než 5,6 milimolů v jednom litru (ideálně kolem 5,2 milimolů) a hladinu HDL tak vysokou, jak je to
možné.
Příznaky vysokého cholesterolu
Vysoký cholesterol nemá obvykle zvláštní příznaky, je však rizikovým faktorem pro jiná onemocnění s jasnými projevy, jako je
např. angina pectoris. Jsou-li hodnoty cholesterolu zvláště vysoké, může se to projevovat
tvorbou nažloutlých uzlíků pod kůží na loktech, kolen nebo v kůži pod očima.
Příčiny onemocnění vysokým cholesterolem
Vysoký cholesterol bývá spojován se stravou obsahující velké
množství živočišných tuků, jako je hovězí maso, máslo a výrobky z plnotučného mléka, kokosový olej, palmový olej a nasycené tuky používané v průmyslově
zpracovaných potravinách. Od této teorie se dnes již upouští, protože cholesterol z potravy se vstřebává poměrně málo a hodnoty cholesterolu jsou ovlivňovány
hlavně cholesterolem vytvářeným v těle. Tvorba tohoto cholesterolu však je jistě stimulována vysokým příjmem nasycených tuků. Nadměrná váha, kouření a nedostatek pohybu rovněž přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu a roli může hrát i
dědičnost.
Jak se léčí Cholesterol potravinovými doplňky
Hodnotu cholesterolu může pomoci kontrolovat několik přírodních doplňků. Začněte užívat zároveň vitaminy C, E a česnek; jsou
bezpečné i při dlouhodobém užívání a lze je užívat společně s klasickými léky. Vitamin E nesnižuje cholesterol přímo, ale zvyšuje hodnotu HDL cholesterolu a
brání počátkům tvorby koronárních plátů. Vitamin C zvyšuje účinnost vitaminu E a předpokládá se, že kromě toho zvyšuje hladinu ochranného HDL
cholesterolu.
Schopnosti česneku snižovat vysoký cholesterol není zcela prokázaná, ale ve vyváženém množství je prospěšný. Chrom
pomáhá snižovat škodlivý cholesterol u lidí, jejichž strava obsahuje příliš mnoho chemicky čištěných potravin, a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného
cholesterolu. Stravu chudou na vlákninu můžeme obohatit semínky jitrocele blešníkového a ovesnými otrubami, které mají podobný účinek. Ke snížení
vstřebávání cholesterolu z potravy a z vylučované žluče můžete užívat beta-sitosterol. Také výtažek z artyčoku se může ukázat jako účinná
alternativa léků - jak snížit vysoký cholesterol.
Vhodné potravinové doplňky při vysokém cholesterolu
- vitamin E 250 mg dvakrát denně
(užíváte-li léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem)
- vitamin C 500
mg dvakrát denně (objeví-li se průjem snižte dávku)
- česnek 400 až 600 mg sušeného koncentrátu
denně
- chrom 200 mcg jednou denně
- beta-sitosterol 300 mg dvakrát denně (pravděpodobně
je nutné dlouhodobé užívání)
- artyčok 500 mg výtažku třikrát denně
- jitrocel blešníkový (vláknina)
jednu lžičku prášku rozpustit ve sklenici vody nebo šťávy a užívat dvakrát denně (pijte osm sklenic vody denně, blešník může mít projímavý
účinek)
Kdy navštívit lékaře s vysokým cholesterolem
Nechte si hladinu cholesterolu zkontrolovat jednou za pět let a častěji, máte-li hodnoty celkového cholesterolu vyšší než 5,6 milion
na litr. Pokud domácí prostředky nesníží dostatečně hladinu vašeho cholesterolu během dvou nebo tří měsíců, bude pravděpodobně nutné užívat klasické léky. Ty
snižují riziko srdeční příhody až o 25 procent. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem.
Cholesterol - fakta a rady
- Podle
nedávné americké studie zvyšuje pití tří sklenek pomerančového džusu denně hodnotu prospěšného HDL cholesterolu v krvi. Důvod tohoto účinku není známý.
- Doma prováděné testy na hodnoty cholesterolu jsou sice vyhovující a výsledky získáte během několika minut; nejsou však vždy
zcela spolehlivé a neměří hodnoty HDL cholesterolu. Proto je bezpečnější ověřit si údaje vyšetřením u
lékaře.
Doporučení týkající se vysokého cholesterolu
- Vynechejte ze svého jídelníčku nasycené tuky. Maso nahraďte tučnými rybami a jezte stravu bohatou na vlákninu - celá zrna,
zeleninu, ovoce a sóju (v podobě tofu a sójového mléka), užívejte olivový olej
- Pravidelně se pohybujte a
cvičte.
Doplňující informace k vysokému
cholesterolu
- Trpíte-li vysokým cholesterolem můžete užívat místo česnekových tablet, „česnekové perličky“ – miniaturní želatinové
tobolky.
- Podle klinických studií může látka nazývaná tokotrienol, extrahovaná z rýžových otrub, snižovat hladinu cholesterolu. Používáte-li jako
doplněk olej z rýžových otrub bohatý na tokotrienol, sníží se hodnoty vašeho celkového cholesterolu i LDL cholesterolu.
- Podle jedné novější
studie většina lidí s vysokými hodnotami cholesterolu může dosáhnout poklesu jeho hodnot o 10 procent, bude-li kombinovat nízkotučnou dietu s užíváním 5 g
blešníkového semene dvakrát denně. Účinek je nápadnější u lidí s vyššími hodnotami cholesterolu.
- Víte, že umělé tuky, které snižují LDL
cholesterol, obsahují rostlinné steroly extrahované ze sójových bobů nebo z borové kůry, které snižují zpětné vstřebávání cholesterolu ze žluči vyloučené do
střev.
Zdroj: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest
Výběr
Cholesterol - diskuze