Průjem
I když je průjem vysoce nepříjemný, má průjem
značný význam: je to způsob jak zbavit organismus škodlivých toxinů. Tato celkem častá (a velmi znepokojivá a nepohodlná) potíž obvykle sama zmizí za jeden
nebo dva dny. Léčení průjmu má zabránit dehydrataci organismu a obnovit normální stolici.
Častá řídká až vodnatá stolice se nazývá průjem.
Není to samostatné onemocnění, ale příznak široké palety většinou lehkých, ale i někdy závažných chorob. Průjem je známkou poruchy normálního průchodu
tráveníny a odpadových zbytků potravy tlustým střevem. Obvykle se voda při tomto průchodu zažívací trubicí vstřebává stěnami tlustého střeva a obsah se mění
ve stolici, která opouští tělo jako pevná hmota. Když něco urychlí nebo jinak naruší tento proces, tekutina odchází z těla se stolicí.
Příznaky průjmu
Průjem je
řídká až vodová stolice, je provázen křečemi v břiše. Průjem dále doprovází nauzea, teplota a žízeň.
Příčiny onemocnění průjmem
Průjem je vyvolán zánětem nebo podrážděním
střeva, obvykle jako výsledek bakteriální nebo virové infekce z potravy nebo nápojů. Většina lidí cestujících do rozvojových zemí si je vědoma rizika
kontaminace pitné vody a potravin a podniká kroky, aby se vyhnula tomuto nebezpečí. Doma již lidé kat opatrní nejsou. Často bývá z průjmu obviňována
krátkodobá chřipková viróza, a přitom je to spíše následek otravy potravinami. Průjem může mít i jiné příčiny, sníte-li více ovoce nebo zeleniny, než
je vaše zažívací ústrojí zvyklé, může rovněž dojít k průjmu. Typickým viníkem bývají citrusové plody a fazole. Také větší množství umělého sladidla sorbitolu
může vyvolat průjem. Té bývá také někdy způsoben vedlejším účinkem užívání léčebných dávek vitaminu C nebo hořčíku (dojde-li k tomu snižte dávku). Lidé s
nesnášenlivostí laktózy - neschopnost trávit mléčný cukr obsažený v mléce a v mléčných výrocích - obvykle trpí plynatostí, nadýmáním a průjmem vždy, když
snědí potravu s obsahem této látky. Příčinou průjmu mohou být i anabolika, protože ničí užitečné střevní bakterie. Někdy je vyvolávajícím momentem stres.
Průjem může být také příznakem onemocnění zažívací trubice, například kolitidy, rakoviny tlustého střeva, Crohnovy choroby, syndromu dráždivého
tračníku nebo onemocnění slinivky.
Jak se léčí Průjem potravinovými doplňky
Zkuste čaj z řepíku či
ostružinového nebo malinového listí. Tyto léčivky obsahují taniny, které mají svíravý účinek na střevní sliznici a pomáhají tělu zadržovat
tekutiny. Čaje také doplní průjmem ztracenou tekutinu, což je důležité pro prevenci dehydratace.
Když žádný z čajů nepřinese úlevu, zkuste jitrocel
blešníkový. Tato rozpustná vláknina je sice lék na zácpu, ale vstřebává nadbytečnou tekutinu ze střeva a dodává stolici hmotu. Probiotika pomáhají
obnovit přiměřenou hladinu užitečných bakterií ve střevech a jsou zvláště důležitá, je-li průjem spojen s užíváním antibiotik. Všechny tyto prostředky mohou
nahradit volně prodejné léky proti průjmu (s výjimkou acidofila, který můžete užívat i při nich).
Je-li průjem zaviněn otravou potravinami, vyčkejte
s léčením několik hodin, aby vaše tělo mělo čas zbavit se škodlivin. Jinak začněte užívat potravinové doplňky ihned.
Vhodné potravinové doplňky při průjmu
- Čaj z řepíku 1 šálek až 6x
denně
- listy maliníku a ostružníku jako čaj - 1 šálek 6x denně
- jitrocel blešníkový denně 1 až 3 lžíce prášku rozpuštěného ve vodě nebo
šťávě
- probiotika (střevní bakterie) dvě tablety 3x denně nalačno nebo 2 až 3 biojogurty denně
Kdy navštívit lékaře s průjmem
Trvá-li průjem déle než 48
hodin. Je-li horečka vyšší jak 38 oC a je provázena silnými křečemi v břiše, závratěmi, pocity na omdlení, popřípadě zástavou močení. Je-li ve
stolici krev nebo je stolice černá. Jsou-li patrné známky dehydratace, např. suché rty nebo zapadlé oči. Vrací-li se průjem opakovaně: to může být
známkou závažného onemocnění, například zánětu tlustého střeva. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků s
lékařem.
Průjem - fakta a rady
- Čaj z ostružiníkového listí je často pokládán za nejsilnější prostředek při léčbě průjmu. Přečtěte si však pečlivě etiketu - některé
výrobky obsahují černý čaj s příchutí ostružin, a ne čaj z ostružiníkového listí.
- Většina lidí zažila průjem způsobený bakteriemi, viry
nebo jinými mikroorganismy v potravě. Můžete vyloučit většinu rizik, budete-li dodržovat rozumná preventivní opatření. Před úpravou jídla si umyjte ruce
teplou vodou a mýdlem a totéž udělejte po práci se syrovým masem. Potraviny rozmrazujte pouze v ledničce nebo v mikrovlnné troubě. Talíře a nádobí, které
jste použili na syrové a drůbeží maso, důkladně umyjte, než je použijete na hotové pokrmy. Všechny zbytky dejte ihned do chladničky nebo je
zmrazte.
Doporučení týkající se průjmu
- Pijte hodně vody a čirých tekutin aby jste zabránili dehydrataci.
- Nejezte citrusové ovoce, mléko a potraviny s
vysokým obsahem vlákniny alespoň jeden nebo dva dny po skončení průjmu - jezte nedráždivé potraviny, například banány nebo bílou
rýži.
- Cestujete-li do oblastí, kde může snadno dojít k průjmu, jezte jen důkladně tepelně upravenou stravu. Vyhýbejte se kostkám ledu a
používejte pouze balenou vodu v lahvích - i k čistění zubů.
Doplňující informace k průjmu
Jitrocel blešníkový je rozpustná vláknina a snadno se užívá rozmíchaný ve sklence
vody nebo šťávy.
Zdroj: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest
Výběr
Průjem - diskuze