Trávení
V mnohých případech je možné poruchám trávení předejít jednoduchými úpravami jídelníčku a životního
stylu. Pocítíte-li však - stejně jako miliony jiných lidí - nepříjemné a někdy trapné příznaky dyspepsie, může vám přírodní lék přinést úlevu.
Poruchy trávení, souhrnně nazývané dyspepsie, mohou zahrnovat celý soubor nepříjemných příznaků, které se dostavují po jídle - od
nadýmání a kručení v žaludku až k celkové nevolnosti a zvracení. Mezi nejčastější potíže tohoto druhu patří pálení žáhy. Při trávení potravy se v žaludku
(který je vystlán ochrannou sliznicí) tvoří více než litr kyseliny solné denně. Dostane-li se kyselina zpět do jícnu, který ochrannou sliznici nemá, vznikají
palčivé pocity. Tento úkaz se nazývá gastroezofageální reflux. Dojde-li k zánětu jícnové sliznice, objeví se silné bolesti a pálení na hrudi, někdy
neodlišitelné od bolestí při angině pectoris.
Příznaky poruch trávení
Poruchy trávení - dyspepsii - doprovází palčivé pocity za hrudní kostí trvající od několika minut
do několika hodin. palčivý pocit v hrdle nebo pocit zvratků v krku. Větry nebo říhání, nadýmaní či kručení v žaludku. Nauzea až zvracení. Poruchy trávení se
dále projevují bolestí břicha, obtížemy zhoršující se v poloze vleže.
Příčiny onemocnění poruchami trávení
Žaludeční kyselina zůstává obvykle tam, kde má být, díky dolnímu svěrači jícnu,
svalu, který se uvolňuje pouze tehdy, aby propustil potravu do žaludku. Někdy se však zcela neuzavře, dovoluje žaludečnímu obsahu vrátit se zpět a vzniká tak
pálení žáhy. Kouření, nadváha a těhotenství svěrač oslabují. Kouření navíc vysušuje sliny, které kyselinu v jícnu neutralizují a smývají zpět do žaludku.
Některé druhy potravin a nápojů (čokoláda, máta peprná, pomerančová šťáva a káva) rovněž způsobují uvolnění jícnového uzávěru. Oděv příliš těsný v pase
vyvolává tlak na břicho a vytlačuje žaludeční obsah vzhůru. Přejídání stimuluje tvorbu kyseliny solné k trávení nadbytečné potravy. Stres a úzkost mohou
narušovat činnost žaludku a hladkých svalů ovládajících orgány nutné k trávení. Mluvení při jídle nebo žvýkání s otevřenými ústy může vést k polykání
vzduchu, následnému nadýmání a dyspepsii (poruchy trávení).
Jak se léčí Trávení potravinovými doplňky
Doplňky na této stránce zkuste je jednotlivě, abyste poznali, který na vás bude nejlépe
působit, když máte poruchy trávení. Všechny můžete užívat s předepsanými i volně prodejnými léky. Kalcium karbonát se užívá v tabletách proti
překyselení žaludku a je dobrým prostředkem při občasném refluxu. Deglycyrinizovaná lékořice (DGL) pomáhá hojit žaludeční sliznici a přináší tak
úlevu. Šťáva z aloe vera zklidňuje podrážděný jícen.
K povzbuzení zažívání, a to zvláště uleví lidem s chronickými poruchami trávení, si vezměte
gama-oryzanol - olejový výtažek z rýžových otrub. Tento potravinový doplněk pravděpodobně ovlivňuje mozkovou kontrolu trávení. Nebo můžete měsíc
užívat B vitaminy cholin, kyselinu pantotenovou a tiamin. Když se vaše potíže nezlepší, poraďte se s lékařem. Ke zklidnění zažívacích potíží se
tradičně užívá heřmánek, který je také účinný při křečích.
Vhodné potravinové doplňky při poruchách trávení
- kalcium karbonát 250 až 500 mg třikrát denně (způsobuje nadměrnou tvorbu žaludečních
šťáv)
- lékořice (DGL) dvě tablety DGL (380 mg) třikrát až čtyřikrát denně mezi jídly, podle potřeby (neužívejte v těhotenství)
- šťáva z
aloe vera půl šálku šťávy třikrát denně mezi jídly (musí obsahovat 98 procent aloe a žádný aloin ani emodin)
- gama-oryzanol 150 mg třikrát denně
nalačno (známý také jako olej z rýžových otrub)
- cholin 500 mg třikrát denně (při chronickém pálení žáhy kombinujte s pantotenovou kyselinou a
tiaminem; užívejte asi měsíc, abyste zjistili, zda příznaky zmizí)
- kyselina pantotenová 1000 mg dvakrát denně (při chronických potížích užívejte
s cholinem a tiaminem asi měsíc, abyste zjistili, zda příznaky zmizí)
- tiamin 500 mg denně ráno nalačno (nazývá se také vitamin B1. Při chronickém
pálení žáhy užívejte asi měsíc společně s kyselinou pantotenovou a cholinem, abyste zjistili, zda příznaky zmizí)
Kdy navštívit lékaře s poruchami trávení
Máte-li obtíže dvakrát
týdně i častěji – může to být příznak peptického vředu nebo onemocní jater či žlučníku. Pokud obtížně polykáte potravu nebo vám zůstává v jícnu. Zvracíte-li
nebo máte černou stolici. Je-li vám více než 45 let a trpíte přetrvávajícími obtížemi. Jsou-li bolesti na hrudi spíše svíravé než palčivé nebo jsou provázeny
dušností, závratěmi, pocením a vyzařují do paže nebo čelisti – mohou to být příznaky infarktu; ihned vyhledejte lékařskou pomoc. Máte-li zdravotní problémy,
poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem.
Trávení - fakta a rady
- Poruchy trávení mohou být vyvolány nedostatkem kyseliny solné v žaludku. Netrpíte-li
pálením žáhy, ale máte pravidelné bolesti žaludku, nadýmání, říhání a větry po jídle, může jít o tento problém. V případě, že máte poruchy trávení
zkuste doplněk obsahující 500 mg betain-hydrochloridu a 100 mg pepsinu při každém jídle po dobu jednoho měsíce. (Než začnete tuto kombinaci užívat,
přesvědčte se, že nemáte peptický vřed - betain by mohl váš stav zhoršit.) Pokud vám tento doplněk nepřinese do měsíce úlevu, poraďte se s
lékařem.
- Jako teplé a uklidňující zakončení jídla zkuste bylinkový čaj, například heřmánek, zázvor, proskurník nebo fenykl, ať už jednotlivě nebo
ve směsi. Fenykl zmírňuje nevolnost a nadýmání.
- Podle nedávné studie zmírnilo žvýkací gumy bez cukru pálení žáhy u 70 procent sledovaných.
Stimuluje to tvorbu slin, které smývají žaludeční šťávy v jícnu. Podobný účinek má sklenka vlažné vody po jídle.
Doporučení týkající se poruch trávení
- Jezte častěji a
v malých dávkách, aby tvorba žaludeční kyseliny byla co nejmenší.
- Vynechejte tučná jídla a nepřejídejte se. Omezte alkohol, který může zvyšovat
žaludeční kyselost, a nepijte kávu, která působí dráždivě.
- Poslední jídlo jezte alespoň tři hodiny předtím, než jdete spát, nikdy si nechoďte
lehnout hned po jídle.
- K prevenci jícnového refluxu používejte sílu gravitace a spěte se zvýšenou podložkou
hlavy.
Doplňující informace k poruchách trávení
- Jakmile se lékořicové tablety v ústech rozpustí a smíchají se slinami, působí velmi účinně proti pálení
žáhy.
- Kyselina solná v žaludku ničí mikroorganismy, které sníme s jídlem.
Bez této kyselinové bariéry bychom byli mnohem vnímavější ke
střevním onemocněním.
Zdroj: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek.
Reader´s Digest Výběr
Trávení - diskuze