Kouření
Kouření je návyk se závažnými následky, i když se nepovažuje
za nemoc. V těchto minutách, kdy kuřák kouří svoji cigaretu, doutník nebo dýmku, jeho tlak stoupá, tep se zrychluje a hodnoty kyslíku v krvi klesají. Po
několikaměsíčním kouření se mohou objevit příznaky, jako je kašel, únava, zduření sliznic a
někdy i dušnost. Dlouhodobě může vést kouření k rakovině plic, onemocnění srdce, chronické bronchitidě i k mozkovým příhodám.
Příznaky kouření
Kouření se projevuje trvalým kašlem
nebo chronickou brochitidou, někdy i pneumonii. Kouření způsobuje chrapot, bolesti v krku, zápach z úst a zažloutlé zuby. Předčasné šedivění, ztrátu vlasů a
tvorbu vrásek. U některých mužů snížení potence.
Abstinenční příznaky: úzkostné stavy, deprese, touha po cigaretě, nutkání k jídlu, nervozita a
podrážděnost. Dále jsou to ospalost, únava bolesti hlavy, zácpa a produktivní kašel.
Příčiny onemocnění kouřením
Navzdory dobře dokumentovaným rizikům pokračují miliony lidí v
kouření, protože je to nesmírně silná závislost. Nikotin z tabáku má fyzické účinky nejen v celém těle, ale téměř přímo vstupuje do mozku, kde dočasně působí
zlepšení nálady a potlačuje pocity úzkosti. Také společenský rituál zapalované cigarety může být určitým způsobem uklidňující. Když přestanete kouřit,
hladina nikotinu poklesne a to může vyvolat nervozitu a různé fyzické potíže.
Vhodné potravinové doplňky při kouření
Vitamín B komplex: jednu tabletu dvakrát denně při jídle, vitamin C: 500
mg třikrát denně, vitamin E : 400 mg denně, ovesný výtažek: 1/2 lžičky tinktury čtyřikrát denně, kava: 250 mg třikrát denně, kyselina pantotenová: 500 mg
dvakrát denně.
Kdy navštívit lékaře s kouřením
Zjistíte-li příznaky závažného onemocnění spojeného s kouřením jako jsou bolesti na hrudi nebo v krajině lopatek, chrapot a kašel,
zarůžovělý hlen, přetrvávající vřídky na rtech, jazyku nebo v hrdle. Chcete-li přestat kouřit a potřebujete pomoc. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o
užívání potravinových doplňků se svým lékařem.
Kouření - fakta a rady
Vzpružující pocit vyvolaný kouřením je způsobován složkami, napodobujícími účinky mozkové chemické látky
acetylcholinu, která hraje roli v duševní bystrosti. Vyvážená strava a denní příjem účinného multivitaminu dokáže zvýšit přirozenou tvorbu acetylcholinu a
snížit potřebu kouření. Pasivní kouření je klasifikováno jako karcinogen A třídy - spolu s arzenikem, azbestem, benzenem a radonovým plynem.
Doporučení týkající se kouření
Jezte hodně
ovoce a zeleniny, abyste snížili škodlivé účinky tabákového kouře, vybírejte si hlavně zelenou listovou zeleninu, bobulové ovoce (hlavně borůvky) a všechny
druhy ořechů, které pomáhají i v ochraně proti rakovině a zhoršování zraku. Zvažte užívání nikotinové žvýkací gumy nebo náplasti, akupunkturu a hypnózu: to
vše může snižovat touhu po cigaretě.
Cvičte, abyste zmírnili stres. Ostrá procházka je dobrým lékem proti touze po kouření, která obvykle trvá jen několik
minut.
Doplňující informace k kouření
Přestanete-li kouřit, vzniká stres, který zvyšuje potřebu pantotenové kyseliny, jednoho ze skupiny B
vitaminu.
Zdroj: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr
Kouření - diskuze