Anemie
Jste
bledí? Cítíte se unavení? Vyšetření krve vám řekne, jestli to zavinila chudokrevnost (anémie); pokud ano, je-li způsobena nedostatkem železa, nebo má jinou
příčinu. Váš lékař vám poradí, budou-li pro vás vhodné některé potravinové doplňky. Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek červených krvinek
nebo hemoglobinu (červeného krevního barviva v krvinkách, které přenáší kyslík). Při chudokrevnosti nedostává tělo dostatek kyslíku a výsledkem je únava a
slabost. Příznaky se však nemusí objevit hned nebo jsou zpočátku jen mírné. Není-li toto onemocnění rozpoznáno včas a neléčí se, může ohrozit život. Máte-li
dojem, že trpíte chudokrevností, navštivte lékaře, aby zjistil příčinu vašich obtíží. Léčení je různé podle příčin chudokrevnosti.
Příznaky Chudokrevnosti
Chudokrevnost (anémii)
doprovází slabost, únava, závratě, podráždění nebo zmatenost, bledost, zvláště spojivek, dásní nebo pod nehty, bušení srdce, dušnost, afty v ústech nebo na
jazyku, často krvácivé, snížená citlivost a brnění v nohou a lýtcích, nauzea a průjem.
Příčiny onemocnění Chudokrevností
Nejběžnější příčina chudokrevnosti - nedostatek železa - vzniká
obvykle při dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpává zásoby železa v organismu. Při nedostatku železa klesá hodnota hemoglobinu. Ženy se silným
menstruačním krvácením mají sklon k chudokrevnosti z nedostatku železa. U žen i mužů však může dojít k jeho nedostatku i z jiných důvodů, které způsobují
pomalé dlouhodobé ztráty krve, jak je tomu například u hemeroidů, polypů konečníku, vředového onemocnění žaludku nebo střev, rakoviny tlustého střeva nebo
při dlouhodobém užívání acylpyrinu či jiných nesteroidních antirevmatických léků (např. ibuprofenu). Nedostatku železa v potravě lze tuto chudokrevnost jen
těžko připisovat, protože mnoho potravin je železem obohacováno.
Méně častým typem chudokrevnosti je anémie z nedostatku vitaminu B12, tzv. zhoubná
chudokrevnost (perniciózní anémie), nebo chudokrevnost z nedostatku kyseliny listové. Obě látky jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Největší riziko
tohoto onemocnění bývá u alkoholiků, kuřáků, u lidí s některými zažívacími chorobami, dále u lidí nad 50 let věku a u těhotných nebo kojících žen. Někdy k
němu vede nevhodná výživa nebo porucha vstřebávání těchto látek. Jiné formy chudokrevnosti mohou provázet chronická onemocnění, jako je rakovina, lupus nebo revmatoidní artritida. Příčinou mohou
také být některé dědičné nemoci, například srpkovitá anémie, nebo může být důsledkem toxického poškození léky, drogami, rentgenovým zářením a jedovatými
látkami.
Jak se léčí Anemie potravinovými doplňky
Než začnete užívat potravinové doplňky, je nezbytné stanovit příčinu vaší chudokrevnosti. Zvláště důležité je podrobné vyšetření u
chudokrevnosti z nedostatku železa, protože může být důsledkem vnitřního krvácení. Budete-li užívat potravinové doplňky nebo jiné léky, musíte si nechat
pravidelně kontrolovat krevní obraz.
Chudokrevnost z nedostatku železa dobře reaguje na kombinaci železa s vitaminem C. Železo je základní složka
hemoglobinu a vitamin C pomáhá železo vstřebávat. Železo užívejte jen pod dohledem lékaře, jeho nadbytek může být nebezpečný.
Prospět mohou i některé
léčivky; echinacea (třapatka) podporuje tvorbu červených krvinek, rovněž kopřiva se úspěšně používala k léčení chudokrevnosti. Tyto byliny nemohou podstatně
zvýšit množství minerálů a vitaminu C nutných k léčení, ale dodávají tělu rostlinné látky, které podporují jejich využití. Některé léčivky (pampeliška, hořec
a jetel luční) mohou pomoci organismu využít železo z potravy i z doplňků. Vitamin C je prospěšný, jde-li o chudokrevnost, anémii z nedostatku vitaminu B12 a
kyseliny listové, protože pomáhá při jejich vstřebávání. Vitamin B12 a kyselinu listovou je nutno vždy užívat společně a pod lékařským dohledem, protože
vysoký příjem jedné z těchto látek může zastírat nedostatek druhé. Společně zvyšují tvorbu červených krvinek. Jakmile se chudokrevnost upraví a problém
vstřebávání byl jako příčina vyloučen, množství vitaminu B12 i kyseliny listové v běžném multivitaminu stačí zabránit opakování choroby.
Vhodné potravinové doplňky při Chudokrevnosti
Až 20 mg
železa denně při jídle (vyšší dávku smí předepsat jen lékař), 500 mg vitaminu C dvakrát denně (užívejte při jídle), 1000 mcg vitaminu B12 a 400 mcg
kys.listové v sublingválních tabletách (pod jazyk) dvakrát denně jeden měsíc (vitamin B12 užívejte vždy s kyselinou listovou, nelepší-li se stav, je nutná
injekční léčba B12), 200 mg výtažku echinacei (třapatky) dvakrát denně
Kdy navštívit lékaře s Chudokrevností
Diagnózu chudokrevnosti musí stanovit pouze lékař. Jste-li těhotná (nebo o
těhotenství uvažujete) nebo máte silné menstruační krvácení. Léčíte-li se pro chudokrevnost, jsou nezbytné pravidelné kontroly, aby byla stanovena úspěšnost
léčby. Máte-li zdravotní problémy potraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem.
Anemie - fakta a rady
Většina žen po menopauze a muži v každém věku mají v potravě
dostatek železa a nemusejí užívat multivitaminové a minerální doplňky s železem. Nadbytek železa působí jako oxidant a vytváří škodlivé molekuly kyslíku
(volné radikály), které mohou zvyšovat cholesterol a ucpávat tepny. Nadměrný přívod železa je spojován se srdečními nemocemi.
Někteří lékaři se
domnívají, že vitamin B12 se lépe vstřebává v injekční podobě než při perorálním užívání. Studie však ukazují, že potravinové doplňky k vnitřnímu užívání
jsou obvykle stejně účinné.
Podle výzkumu bylo u 28 přísných vegetariánů zjištěno, že dvouměsíční užívání 500 mg vitaminu C po obědě a po večeři
zdvihlo hladinu hemoglobinu o 8 procent a hladinu železa o 17 procent. Vitamin C zvyšuje schopnost organismu vstřebávat železo.
Doporučení týkající se Chudokrevnosti
Jíst stravu
bohatou na železo (sušené fazole, játra, červené maso, sušené ovoce, ořechy a korýše); na kyselinu listovou (citrusové plody, chřest, špenát, houby, játra,
sóju a pšeničné klíčky) a na vitamin B12 (játra, korýše, červené maso, sýr, ryby a vejce).
Zdroj: publikace - Léčivá
moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr
Anemie - diskuze