Mangan
(Manganum)
Mangan je stopový prvek v organizmu a jeho pravidelný přísun v potravě je nezbytný pro jeho správnou funkci. Dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému, protože dochází k nežádoucím změnám v metabolizmu cholesterolu a jeho zvýšenému ukládání na cévní stěnu. Tento jev v dlouhodobém měřítku značně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Mangan je důležitý i pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může vést k nebezpečí onemocnění cukrovkou (diabetes melitus).
Nejčastější uplatnění manganu
Mangan udržuje zdraví cévní systém, zabraňuje ukládání cholesterolu na cévní stěny,a při nedostatku manganu může dojít k onemocnění cukrovkou.
Mangan - působení a účinky
Přebytek manganu v potravě působí negativně především na nervovou soustavu a působí potíže podobné projevům Parkinsonovy nemoci. Dlouhodobé užívání vysokých dávek manganu může podle některých údajů zapříčinit vznik Parkinsonovy nemoci.
Doporučené dávkování manganu
Doporučená denní dávka v potravě se pohybuje mezi 20 – 30 mg Manganu denně.
Potraviny obsahující mangan
Hlavními přirozenými zdroji manganu v potravě je rostlinná strava jako obilniny, hrášek, olivy, borůvky, špenát a ořechy.
Při užívaní manganu pozor na
Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem.
Mangan - diskuze
Ostatní minerály: