Hořčík
(Magnesium)
Význam hořčíku (magnezia) se trochu přeceňuje, ale přesto může být pro zdraví jedním z nejdůležitějších minerálů. Studie svědčí pro to, že stejně jako podporuje asi 300 procesů vázaných na enzymy v organismu, může hořčík pomáhat v prevenci mnoha chronických nemocí.
Lidské tělo obsahuje necelých 30 g hořčíku, ale toto malé množství je životně důležité pro řadu tělesných funkcí. Mnoho lidí má hořčíku nedostatek, často proto, že jsou příliš zvyklí na průmyslově upravované potraviny, které ho obsahují velmi málo. Navíc se množství hořčíku snadno vyčerpá při stresu, některých chorobách, užíváním určitých léků a při intenzivní tělesné aktivitě. Z tohoto důvodu jsou potravinové doplňky obsahující hořčík vhodné k udržení optimálního zdravotního stavu. Hořčík existuje v několika formách, k nimž patří magnesium citrát, magnesium glukonát, magnézium sulfát a magnesium oxid.
Nejčastější uplatnění hořčíku
Hořčík pomáhá srdci v prevenci srdečních nemocí a arytmií, zmírňuje příznaky chronické únavy a fibromyalgie. Hořčík dále snižuje krevní tlak, může zmírňovat astmatické záchvaty. Upravuje menstruační potíže a pomáhá v prevenci komplikací cukrovky.
Hořčík - působení a účinky
Hořčík, jeden z nejvšestranějších minerálů, se účastní tvorby energie, nervových funkcí, svalové relaxace a tvorby zubů a kostí. Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost a pomáhá při tvorbě a využití inzulínu.
Hořčík a prevence: Současný výzkum ukazuje, že hořčík působí příznivě v prevenci a léčbě srdečních chorob. Podle výsledků některých studií je riziko úmrtí na srdeční příhodu nižší v oblastech s tvrdou vodou, která obsahuje dostatek hořčíku. Někteří vědci se domnívají, že pokud by každý pil tvrdou vodu, mohl by počet srdečních nemocí klesnout o 19 procent. Hořčík pravděpodobně snižuje krevní tlak a po proběhlé srdeční příhodě pomáhá v uzdravování rozšiřováním tepen a omezováním arytmií.
Hořčík v přiměřeném příjmu může pomáhat v prevenci cukrovky II. typu (tj. nezávislé na podávání inzulínu). Vědečtí pracovníci z americké Hopkinsovy univerzity změřili hodnoty hořčíku u více než 12 000 lidí, kteří neměli cukrovku, a sledovali je po dobu šesti let, aby zjistili, u koho z nich se vyvine. U lidí s nejnižšími hodnotami hořčíku bylo riziko vzniku cukrovky o 94 procent vyšší než u jedinců s nejvyššími hodnotami hořčíku. Jsou ovšem nutné další vědecké studie, abychom mohli říci, zda hořčík může či nemůže vzniku cukrovky zabránit.
Hořčík a další jeho příznivé účinky: Hořčík uvolňuje svaly, takže je vhodným doplňkem při sportovních poraněních, chronické únavě a fibromyalgii. Zdá se rovněž, že zmírňuje menstruační potíže a křeče a u žen po menopauze zvyšuje hustotu kostní tkáně, je tedy důležitým faktorem prevence osteoporózy. Hořčík také rozšiřuje dolní cesty dýchací, což pomáhá při léčení astmatu a bronchitidy. Vliv na migrénu nebyl zatím prokázán, ale podle jedné studie zvyšuje hořčík účinek sumatriptanu, běžně předepisovaného léku proti migréně.
Doporučené dávkování hořčíku
Doporučené denní množství hořčíku je 300 mg pro muže a 280 mg pro ženy. Pro dospívající dívky jsou nutné dávky vyšší (300 mg), podobně jako k léčení a prevenci některých onemocnění.
Hořčík a jeho nedostatek: I mírný nedostatek hořčíku může zvýšit riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Závažnější nedostatek může způsobit nepravidelné bušení srdce, únavu svalové křeče, podráždění, nervozitu až zmatenost.
Hořčík a jeho nadbytek: Nadbytek hořčíku může způsobit průjem a nevolnost. Závažnější vedlejší účinky jako svalová slabost, letargie, zmatenost a dýchací obtíže se mohou vyvinout, nedokáže-li organismus vysoké dávky hořčíku zpracovat.
Nadbytek hořčíku snižuje krevní tlak, může být proto i příčinou závratí. Předávkování hořčíkem je však velmi vzácné, protože jeho vstřebávání klesá, když stoupá příjem, a ledviny většinou dokážou nadbytečné množství vyloučit.
Jak hořčík užívat
Dávkování hořčíku: Pro prevenci onemocnění užívejte 300 mg hořčíku denně. Při léčbě aritmií, astmatu a v rekonvalescenci po srdečním selhání užívejte dvakrát denně 300 mg. Při chronické únavě užívejte hořčík dvakrát po 150 mg denně. Při cukrovce a vysokém krevním tlaku 500 mg hořčíku denně.
Užívání hořčíku Hořčík se nejlépe vstřebává při jídle. Pokud potravinové doplňky vyvolávají průjem, snižte dávkování nebo zkuste brát magnesium glukonát, který má menší účinky na zažívání.
Potraviny obsahující hořčík
Hořčík je obsažen v celých zrnech, ořeších, luštěninách, tmavozelené listové zelenině, korýších a měkkýších.
Hořčík - fakta a rady
- Užíváte-li hořčík ve formě potravinových doplňků, dbejte na to, abyste současně brali i vápník. Nerovnováha v množství obou minerálů může snížit jejich příznivé účinky.
- Magnesium citrát je forma hořčíku, která se v těle nejlépe vstřebává. Oxid hořečnatý bývá nejlevnější, ale nejhůře se vstřebává.
Při užívaní hořčíku pozor na
Pacienti s ledvinovými nemocemi se před užíváním hořčíku musí poradit s lékařem. Hořčík může snižovat účinnost tetracyklinových antibiotik. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem.
Hořčík - doplňující informace
Jedna bohatá porce divoké rýže dodá dospělému člověku třetinu potřebné denní dávky hořčíku.
Hořčík - diskuze
Ostatní minerály: