Vápník
(Calcium)
Vápník – Kalcium, známý preventivní prostředek proti vzniku či alespoň zpomalení osteoporózy, snižuje také krevní tlak a působí proti rakovině tlustého střeva. V moderní stravě však vápníku mnoho není; doplělí dostávají většinou jen polovinu doporučené denní dávky.
Vápník (kalcium) je základní součást kostí a zubů, ale také prostředek nezbytný pro mnoho tělesných funkcí, například pro srážení krve a svalovou činnost. Sníst dostatečné množství potravin bohatých na vápník není tak snadné, ale jeho nedostatek může nahradit vhodný potravinový doplněk. Nejběžnější formou je kalcium karbonát, kalcium citrát, kalcium glukonát, kalcium fosfát a kalcium laktát. Množství čistého vápníku závisí na doprovodné látce. Kalcium karbonát (používaný jako antacidum při poruchách trávení a pálení žáhy) obsahuje 40 procent čistého vápníku, zatímco kalcium glukonát jen 9 procent. Čím nižší je obsah vápníku, tím více pilulek musíte sníst, abyste získali doporučenou denní dávku.
Nejčastější uplatnění vápníku
Vápník udržuje zdravé kosti a zuby, pomáhá v prevenci postupujícího úbytku kostní hmoty a osteoporózy. Vápník podporuje činnost srdečního svalu i ostatních svalů, nervové vzruchy a krevní srážlivost. Vápník také pravděpodobně snižuje krevní tlak u hypertoniků. Vápník zmírňuje poruchy trávení.
Vápník - působení a účinky
Většina vápníku v organismu je uložena v kostech a zubech, kterým zajišťuje pevnost a tvar. Malé množství obíhá v krevní plazmě a pomáhá při přestupu živin buněčnými membránami. Kromě toho hraje roli při tvorbě hormonů a enzymů, které regulují trávení a metabolismus. Vápník je také nutný k zajištění normálního přenosu mezi nervovými buňkami, pro krevní srážlivost, hojení ran a činnost svalů. Aby byl v krvi k dispozici dostatek tohoto prvku k zajištění základních životních funkcí, vezme si jej organismus z kostí. Odebere-li během doby z kostí příliš mnoho vápníku, stávají se porózní, kostní tkáň řídne a stává se lomivá. Vyhovující hodnotou vápníku v krvi zajistí jen přiměřený denní příjem, který poskytne i trochu vápníku navíc jako rezervu k uložení do kostí.
Vápník jako prevence: Dostatečný příjem vápníku během života je ústředním faktorem v boji proti osteoporóze, onemocnění, které vede k řídnutí kostí, zvyšujícímu riziko zlomenin kyčle a obratlů, deformace páteře a ztráty tělesné výšky. Organismus je nejlépe vybaven ke vstřebávání vápníku a tvorbě kostní hmoty do věku 35 let, ale na zvýšení denního příjmu vápníku není nikdy pozdě. Některé studie prokazují, že užívání vápníkových doplňků a strava bohatá na vápník pomáhají udržovat hustotu kostí a snižovat riziko zlomenin i u lidí starších 65 let.
Vápník a jeho další příznivé účinky: Omezováním dráždivých účinků žlučových kyselin v tlustém střevě vápník pravděpodobně snižuje výskyt rakoviny střev. Někteří vědci udávají, že strava obsahující nadbytek vápníku, jako ovoce a zelenina, může skutečně snižovat krevní tlak stejně jako některé předepisované léky.
Doporučené dávkování vápníku
Doporučené denní dávky vápníku se podle jednotlivých institucí a státu liší, v USA se doporučuje denní dávka kalcia v potravě kolem 1000 mg pro muže i ženy ve věku od 19 do 50 let, 1200 mg pro lidi starší. U nás je doporučená dávka 800 mg vápníku.
Vápník a jeho nedostatek: Dlouhotrvající nedostatek vápníku může vest až k abnormálnímu stavu kostí, např. k osteoporóze. Nízká hladina vápníku v krvi může být příčinou svalových křečí.
Vápník a jeho nadbytek: Nadbytek vápníku přijímaného v potravě v kombinaci s potravinovými doplňky obsahující vápník může dosáhnout až 2500 mg vápníku, toto množství lze považovat za bezpečné. Užívání vápníku v doplňcích však může narušit vstřebávání jiných minerálů, a to zinku, železa a hořčíku. Vápník ve vysokých dávkach (ve formě vápníkových doplňků) může také vést k tvorbě ledvinových kamenů. Kalcium karbonát působí plynatost a zácpu, pokud máte tyto problémy, zaměňte jej za kalcium citrát.
Jak vápník užívat
- Vápník – dávkování: Postarejte se, abyste v potravě nebo v doplňcích nebo v obojím dohromady dostali doporučenou denní dávku kolem 800 mg vápníku. Při užívání kalciového doplňku je vhodné užívat také hořčík.
- Vápník – návod k užívání: Pro lepší vstřebávání rozdělte dávku vápníku tak, aby jedna dávka nepřesáhla více než 600 mg, nejlépe je užívat vápník při jídle.
Potraviny obsahující vápník
Nejznámějším a zároveň nejbohatším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky - mléko, jogurt, tvaroh a sýr. Větší obsah vápníku mají nízkotučné a netučné výrobky. Pomerančová šťáva obohacená vápníkem, losos nebo olejovky v konzervě, roketa, brokolice a mandle jsou rovněž dobré zdroje vápníku.
Vápník - fakta a rady
- Vyhněte se vápníku vyrobeného z dolomitu, ústřičných skořápek nebo kostní moučky. Tyto sloučeniny mohou obsahovat nepřijatelné množství olova.
- Schopnost lidského těla měnit vitamin D po slunečním ozáření klesá s přibývajícím věkem. Proto je rozumné ho užívat 10 mg denně v potravinovém doplňku, nejlépe takovém, který obsahuje vápník i vitamin D.
- Špenát není vhodným zdrojem vápníku, protože obsahuje mnoho látek zvaných oxaláty, které vápník blokují a omezují množství dostupné pro organismus. Neovlivňují však vstřebávání vápníku z jiných zdrojů, které jíme současně.
Při užívaní vápníku pozor na
Nemocní s chorobami štítné žlázy a ledvin se musí o užívání vápníku poradit se svým lékařem. Vápník může ovlivňovat jiné léky, například tetracyclin a jiná antibiotika. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem.
Vápník - doplňující informace
100 g vařené brokolice obsahuje asi polovinu denní dávky vápníku pro dospělé.
Vápník - diskuze
Ostatní minerály: