Karotenoidy
Pigmenty dodávající některému ovoci a zelenině jejich sytě
červenou, oranžovou nebo žlutou barvu se nazývají karotenoidy. Karotenoidy jsou přírodní antioxidanty, které bojují proti některým chorobám.
Spolehlivě lze využít jejich účinku v kombinovaných potravinových doplňcích.
Přestože až dosud bylo v potravě identifikováno přes 600
karotenoidových barviv, lidský organismus jich umí využít pouze šest. Kromě beta-karotenu, který je z nich nejznámější, sem patří alfa-karoten, kryptoxantin,
lykopen, lutein a zeaxantin.
Karotenoidy se sice vyskytují v nejrůznějším ovoci i zelenině, ale potraviny s jejich největší koncentrací nemusí
být právě součástí vašeho jídelníčku. Alfa-karoten je obsažen v mrkvi a dýni, lykopen je v nadbytku v červených plodech, například ve vodním melounu,
červeném grapfruitu a zvláště ve vařených rajčatech. Lykopen a zeaxantin jsou hojné v tmavozelené zelenině, dýni a červených paprikách. Kryptoxantin je
obsažen v mangu, pomerančích a broskvích. K prevenci určitých chorob jsou nejvhodnější doplňky poskytující směs všech šesti klíčových
karotenoidů.
Nejčastější uplatnění karotenoidů
Karotenoidy mohou snižovat riziko určitých typů rakoviny včetně rakoviny prostaty a rakoviny plic. Mohou poskytovat ochranu před chorobami srdce. Karotenoidy zpomalují vývoj makulární degenerace. Zvyšují celkovou imunitu.
Karotenoidy - působení a účinky
Hlavní
příznivý účinek karotenoidů spočívá v jejich antioxidačních schopnostech. Antioxidanty jsou látky chránící buňky před poškozením nestabilními molekulami
kyslíku, tzv. volnými radikály. Ačkoli jsou si karotenoidy podobné, každý z nich účinkuje specificky na určitou tkáň. Navíc se alfa-katoren a kryptoxantin
může v těle přeměnit na vitamin A, ale ne v takové míře jako beta-karoten.
Karotenoidy a prevence: Karotenoidy mohou poskytovat
ochranu proti určitým druhům rakoviny pravděpodobně tím, že omezují abnormální růst buněk. Například lykopen potlačuje vznik rakoviny prostaty. Lykopen je
pravděpodobně rovněž účinný proti rakovině žaludku a zažívacího traktu. Studie prokazují, že vysoký příjem alfa-karotenu, luteinu a zeaxantinu snižuje riziko
karcinomu plic a že kryptoxantin a alfa-karoten snižují riziko vzniku rakoviny děložního hrdla. Karotenoidy pravděpodobně pomáhají i v boji proti srdečním
chorobám. Vědci se domnívají, že všechny karotenoidy, zvláště alfa-karoten a lykopen, blokují tvorbu škodlivého cholesterolu, který může vést k srdečním příhodám a jiným cévním
chorobám.
Další příznivé účinky karotenoidů: Karotenoidy lutein a zeaxantin podporují ostré vidění absorpcí škodlivých ultrafialových
paprsků a neutralizováním volných radikálů na oční sítnici. To pravděpodobně pomáhá snižovat riziko makulární degenerace a poruch zraku spojených s věkem,
které jsou hlavnípříčinou slepoty u starších lidí. Jiné karotenoidy pravděpodobně brání poškození oční čočky a snižují tak riziko katarakty. Předběžné studie rovněž naznačují spojení mezi nízkými hladinami
karotenoidů a menstruačními poruchami. Jiné studie opět ukazují, že i v
počátečních stádiích rakoviny může dieta s vysokým obsahem karotenoidů poněkud zlepšit prognózu.
Doporučené dávkování karotenoidů
Pokud nejíte širokou paletu potravin bohatých na
karotenoidy, užívejte potravinový doplněk obsahující jejich směs alfa-karoten, beta-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin a kryptoxantin, které mají minimálně
účinek 2500 mcg vitaminu A denně. Vyšší dávky směsi karotenoidů přichází v úvahu při prevenci některých specifikovaných onemocnění.
Jak karotenoidy užívat
Užívejte karotenoidové
doplňky s potravou obsahující malé množství tuku, který pomáhá organismu karotenoidy lépe vstřebávat. Rozdělíte-li celkové množství na dvě dílčí dávky,
vstřebá jich tělo více.
Možné vedlejší účinky karotenoidů
Velké dávky karotenoidů, ať už získané z potravy nebo z doplňků, mohou oranžově zbarvit kůži, zvláště na dlaních a chodidlech.
Tento příznak je neškodný a postupně vymizí, snížíte-li dávky. Ačkoli nejsou známé jiné vedlejší účinky spojené s užíváním karotenoidů, mohou vysoké dávky
jednotlivých karotenoidů působit rušivě na účinky ostatních karotenoidů.
Nové poznatky o karotenoidech
Ve velké evropské studii bylo prokázáno, že lykopen je účinný v prevenci akutních
srdečních příhod. U mužů, kteří užívají velké dávky lykopenu, je jen poloviční riziko infarktu než u mužů, kteří konzumují pouze malé množství. Ochranný
účinek lykopenu byl mnohem příznivější u nekuřáků.
Při používaní karotenoidů pozor na
Vyšší dávky karotenoidů se nemají podávat v těhotenství. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání
potravinových doplňků se svým lékařem.
Doplňující informace k karotenoidům
Brokolice a jiné tmavě zelené zeleniny obsahují karotenoidy. Zelený chlorofyl překrývá jejich žlutooranžový
pigment.
Zdroj: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr
Karotenoidy - diskuze
Ostatní užitečné látky: